Bij een colbert op maat verdient het binnenwerk ook extra aandacht. Het binnenwerk is niet te zien tussen de buitenstof en de voering aan de binnenkant. Voor een colbert op maat is het binnenwerk wel erg belangrijk voor de pasvorm en het draagcomfort.

Het binnenwerk van het colbert

De binnenkant van colberts van betere kwaliteit wordt opgebouwd uit verschillende lagen. De buitenstof wordt verstevigd met plakdoek. De kwaliteit van het plakdoek bepaalt de stijfheid en de mate waarin het voorpand luchtdoorlatend is. Een synthetisch plakdoek laat minder lucht door dan een katoenen. Het plakdoek verstevigt de buitenstof zodat het colbert body krijgt en goed om het lichaam hangt.  

HaaColbert op maatrdoek van paarden, geiten- of kamelenhaar

Na het plakdoek volgt het haardoek. Het haardoek zorgt voor versteviging in de borstpartij en dat het voorpand tussen de schouders en de taille mooi strak blijft. Het haardoek is gemaakt van wol met daarin paarden, geiten- of kamelenhaar. Hoe meer haar er in verwerkt is, hoe stijver en veerkrachtiger het haardoek is. Op het haardoek wordt vervolgens nog een flanel bevestigd om te voorkomen dat de drager wordt geprikt door de haren. Dit is bij de betere colberts gemaakt van katoen. De goedkopere varianten hebben een synthetisch flanel. Bij de goedkoopste colberts wordt meestal geen haardoek gebruikt maar wordt er extra (synthetisch) plakdoek gebruikt.

Wilt u een colbert op maat laten maken? Bij P. Verschragen Kleeding naar Maat kunt u dit laten maken. Als derde generatie klaarmaker heeft Paul Verschragen alle kennis in huis om u een bijzonder colbert aan te meten.